sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Kardemumman yössä

Selailin jonkin aikaa sitten kirjaa Keittokirjaklassikko Uusi Ruutukokki (WSOY 2002) ja löysin sieltä houkuttelevan reseptin kardemummakakusta. Pääsin viimein kokeilemaan reseptiä leipoessani tarjoiltavia iltamia varten. Kirjan resepti oli normaalille kardemummakakulle, mutta tein oman versioni gluteenittomana. Kokeiluni oli jälleen ensimmäinen laatuaan, mutta lopputulos oli makoisa ja maku muistutti etäisesti isoäitini herkullista kuivakakkua. Kardemumman kanssa ei tarvitse koskaan pettyä!


Kardemummakakku

6 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl kardemummaa
150 g margariinia / voita
2 kananmunaa
3 dl kermaviiliä / maitoa

1 kananmuna voiteluun
voita ja korppujauhoja kakkuvuokaan

Pinnalle:
2-3 rkl raesokeria
2-3 rkl mantelirouhetta


Gluteeniton kardemummakakku

4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl perunajauhoja
1½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl kardemummaa
150 g margariinia / voita
2 kananmunaa
3 dl kermaviiliä / maitoa

1 kananmuna voiteluun
voita ja gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuokaan

Pinnalle:
2-3 rkl raesokeria
2-3 rkl mantelirouhetta


Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Nypi rasva joukkoon murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat ja kermaviili ja sekoita ainekset vaivaamatta tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (vetoisuus noin 2 litraa). Voitele kakun pinta kananmunalla ja ripoittele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta.


Paista uunissa 200 °C:ssa 30-40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetken liinan alla ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Ihana kakku, varmasti pehmosta ja maukasta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kakku oli tosiaan pehmoista ja maistui herkulliselle, kardemumman ystävä kun olen. :)

    Kiva Noora, että kävit vierailemassa blogissani. Tervetuloa lukemaan toistekin!

    VastaaPoista