perjantai 28. toukokuuta 2010

Käpykakku lahjaksi

Lankomieheni vietti juuri syntymäpäiviään ja koska hänen lempikakkunsa on käpykakku, leivoin hänelle yllätyslahjaksi sellaisen. En ole koskaan aikaisemmin leiponut käpykakkua enkä muutakaan vastaavaa marsipaanikakkua, joten lahjassa oli pieni jännitysmomentti onnistumisen suhteen. Lähdin kuitenkin rohkeasti etsimään toteuttamiskelpoista ohjetta ja lopulta löysin useita ohjeita, joista yhdistelin allaolevan. Koska käpykakun pohja on ihan perinteinen sokerikakkupohja, tein sen tutulla ja turvallisella täytekakun ohjeella, jolloin tästä käpykakusta tuli samalla gluteeniton. Marsipaania jäi melko paljon yli (en kokemattomana viitsinyt sen suhteen riskeerata), joten pienempikin määrä marsipaania olisi riittänyt.

Kakusta tuli aivan pätevän käpykakun näköinen ja makukin oli syntymäpäiväsankarin mielestä hyvä, joten lahjani oli kaikin puolin onnistunut.


Gluteeniton käpykakku

Pohja:
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

voita ja (gluteenittomia) korppujauhoja kakkuvuokaan

Kostutus:
½ dl laimeaa vadelmamehua


Täytteet:

Vadelmatäyte:
1 dl vadelmahilloa
3 dl (200 g) vadelmia
1 rkl sokeria

Kiisseli:
2 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
4 tl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
150 g voita vaahdotettuna
(halutessasi rommia tai rommiaromia, tämän jätin itse pois)


Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
2 tl vaniljasokeria

500 g valkoista marsipaania
2 rkl leivontakaakaojauhetta


Vatkaa kakkupohjan kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon niin, ettei vaahto lässähdä. Lisää seos voideltuun ja korppujauholla vuorattuun vuokaan. Paista kakkupohjaa uunissa 175 °C:ssa 30-40 minuuttia.


Sekoita vadelmatäyttettä varten vadelmahillo, vadelmat ja sokeri.

Sekoita kiisseliä varten kattilassa maito, keltuaiset sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan hyvin sekottaen, kunnes kiisseli sakenee. Vaahdota voi ja lisää sen joukkoon jäähtynyt kiisseli vähitellen ja hyvin vatkaten. Mausta kiisseli vaniljasokerilla (ja rommilla / rommiaromilla).


Leikkaa kakku vaakatasossa kolmeen osaan. Leikkaa sitten pohjimmaisin kerros mahdollisimman suureksi kävynmuotoiseksi palaseksi. Kostuta ja lisää vadelmatäyte. Leikkaa kakun reunapaloista viipaleita ja aseta niitä käpykakkuviipaleiden keskelle kerrosten väliin korotukseksi ja levitä niiden päälle kiisseliä. Leikkaa myös toinen ja ylin kerros pienemmiksi kävynmuotoisiksi palasiksi ja kostuta sekä täytä ne samalla tavalla. Kakun reunapaloja voi käyttää myös käpykakun reunojen muokkaukseen ja kakku muotoutuukin hyvin käsillä kevyesti painellen. Laita kakku kylmään yöksi.


Vatkaa kuohukerma ja mausta se sokereilla. Levitä kermavaahto kakun pinnalle, jotta marsipaani saa hyvän tarttumispinnan. Lisää marsipaaniin kaakaojauhetta ja vaivaa sitä käsissä, kunnes se on ruskeaa. Siivilöi pöydälle kaakaojauhetta ja kaulitse marsipaani muovisella kaulimella 2-3 mm paksuiseksi levyksi. Nosta marsipaanilevy kaulimen avulla kakun päälle. Painele ja muotoile marsipaani varovaisesti kakun muotoiseksi ja leikkaa ylimääräinen marsipaani reunoista pois. Leikkaa saksilla 45 asteen kulmassa kakun pintaan kävyn koloja. Siivilöi koristeeksi vielä tomusokeria ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Oli kyllä käpyisää ja hyvvää.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä ohje ja hyvää oli. Meni melkein tunti kun etsin uudelleen tätä ohjetta. Paljon ohjeita, mutta ei niin hyviä kuin tämä. Hyvää joulun odotusta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Auli kommentistasi! Yhdistelemällä monesta ohjeesta kokosin ylläolevan. Hyvä, jos se on koettu muuallakin hyväksi. :) Mukavaa joulunodotusta myös sinulle, ja poikkeahan täällä uudellenkin!

    VastaaPoista