tiistai 26. lokakuuta 2010

Sienisatoa ja tuulahdus Venäjältä

Ostin vähän aikaa sitten kauan ihailemani kirjan Maailman ihanimmat leivonnaiset (toim. Saara Törmä, Gummerus 2009), jossa on ohjeita 15 maan suolaisista ja makeista herkuista. Ensimmäisenä kirjasta bongasin Venäjän osiosta ohjeen avonaisille sienipiiraille, joita venäläisittäin kutsutaan nimellä rasstegai. Sieni sopiikin syksyn herkkuihin erityisen hyvin ja nämä piiraat veivät kyllä kielen mennessään!


Rasstegai - Avonaiset sienipiiraat
12 kpl

Taikina:
2 dl maitoa
15 tuorehiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai n. 1 d ruokaöljyä

Täyte:
400 g herkkusieniä
1 suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita / ruokaöljyä
1 purkki (150 g) smetanaa
mustapippuria
suolaa
1 kananmuna

Voiteluun:
1 kananmuna


Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna ja suola sekä vehnäjauhot vähitellen. Lisää lopuksi pehmeä voi / ruokaöljy ja alusta taikina tasaiseksi. Ripottele taikinalle jauhoja, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä puolisen tuntia. Tee taikinan kohotessa täyte.


Silppua sienet ja sipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja paista pannulla voissa / ruokaöljyssä. Nosta pannu liedeltä ja lisää smetana ja mausteet. Seos saa maistua reilusti suolaiselta. Kun täyte on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon kananmuna.


Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 12 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja taputtele tai kauli letuiksi, joiden halkaisija on noin 12 cm. Levitä lusikallinen täytettä jokaiselle pyörylälle ja rypytä reunat täytteen päälle kuin tekisit karjalanpiirakkaa.

Nosta raastegait pellille leivinpaperin päälle. Voitele leivonnaisten reunat kananmunalla ja paista piiraita 225°C:ssa noin 15 minuuttia.


Kirja on täynnä houkuttelevia ohjeita, joten tästä kirjasta vielä kuullaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti