sunnuntai 29. elokuuta 2010

Terveisiä Kiinasta!

Pieni matkastani aiheutunut blogitauko päättyy vihdoin. Olin parin viikon matkalla Kiinassa, ja siksi en ole toviin blogiani päivittänyt.
Kiinan matkani oli antoisa ja mahtava! Ruokakulttuuristaan tunnettu Kiina ei pettänyt tätäkään matkailijaa. Tähän liittyen julkaisen ensimmäisen kiinalaisen leivontakokeiluni. Ohje on kirjasta Löytöretki Kiinan keittiöihin (Deh-Ta Hsiung, Nina Simmonds, h.f.ullman 2008), joka on täynnä erilaisia kiinalaisia ruokaohjeita. Kevätsipuliohukaisten ohje on yksi kirjan harvoista pelkistä leivontaohjeista, joten kokeilin sitä innolla. Rapeat ohukaiset ovat Pohjois-Kiinan eräs suosituimmista välipaloista. Näitä en päässyt varsinaisesti Kiinassa paikanpäällä maistamaan, mutta itsetehtynä ohukaisista tuli makoisia ja ne maistuivat hyvin kiinalaisen ruuan kylkiäisenä. Tosin ohukaiset sopivat sellaisenaan myös suolaiseksi naposteltavaksikin.


Kevätsipuliohukaiset
24 kpl

4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 rkl öljyä
2 dl kiehuvaa vettä
3 rkl paahdettua seesamiöljyä
2 kevätsipulin vihreää osaa hienonnettuna
öljyä paistamiseen


Sekoita jauhot ja suola. Lisää öljy ja 2 dl kiehuvaa vettä. Sekoita seos taikinaksi puulusikalla.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja alusta 5 minuuttia tai kunnes taikina on tasaista ja notkeaa. Jos taikina on erittäin tahmeaa, alusta joukkoon lisää jauhoja. Peitä taikina liinalla ja anna sen levätä 20 minuuttia.

Muotoile taikinasta jauhotetulla työtasolla pitkä tanko. Jaa taikina 24 osaan. Työstä pala kerrallaan seuraavasti.

Laita taikina leikkauspinta alaspäin työtasolle.


Kauli kaulimella pyöreäksi levyksi (halkaisijaltaan noin 10 cm).


Sivele pinnalle reilusti seesamiöljyä ja ripottele päälle hieman kevätsipulia.


Kääri taikina rullalle aloittaen itseäsi lähinnä olevasta reunasta ja sulje kevätsipuli ja öljy rullan sisään nipistämällä päät kiinni.


Taputa rulla litteähköksi ja kääri se puoltestaan rullalle. Paina pää kiinni. Valmista loput rullat ja anna niiden levätä 20 minuuttia.


Laita rullat työtasolle kyljelleen ja painele niitä kämmenelläsi. Kauli ne halkaisijaltaan 10 cm -kokoisiksi ympyröiksi.


Laita ohukaiset kevyesti jauhotetulle tarjottimelle. Lado ne päällekäin asettaen kuhunkin väliin jauhotettu leivinpaperin pala ja anna levätä 20 minuuttia.


Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä, sivele se öljyllä ja laita pannuun kaksi tai kolme ohukaista kerrallaan. Paista ohukaisia 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes pinta on kullankeltainen ja rapea, käännä kerran. Nosta ohukaiset pannulta ja valuta talouspaperin päällä. Tarjoile välittömästi.


Voit kuumentaa ohukaiset uudelleen uunissa alumiinifolioon käärittynä 180°C:n lämmössä 15 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Aivan makoisia, varsinkin dipattuna peking duck kastikkeseen.

    VastaaPoista
  2. Oispa kiva näitä joskus maistaa, jos pystyis. :D

    VastaaPoista
  3. Voisihan tuota gluteenittomanakin versiona joskus kokeilla.

    VastaaPoista