perjantai 30. huhtikuuta 2010

Suut sokerille

Vapun kunniaksi päätin leipoa perinteisesti munkkeja. Edelliset vuodet olen leiponut munkit aina samalla vanhalla reseptillä, mutta nyt innostuin kokeilemaan tänään Kalevassa ollutta hieman erilaista ohjetta aikaisemmin käyttämääni verrattuna. Ohje on aivan tavallinen munkkiohje, mutta sen salaisuus lienee runsaassa kohottamisessa ja pienessä määrässä kardemummaa. Nyt munkeista tuli parhaimpia koskaan tekemiäni, joten jatkossa aion tehdä munkit aina tällä ohjeella.


Munkkirinkilät
15 munkkia

Taikina:
2½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai ½ pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

öljyä paistamiseen
sokeria pinnalle


Lämmitä maito ja lisää siihen pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna.

Lisää puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa sitten hetki saadaksesi taikinaan hyvän sitkon. Lisää öljy ja alusta sekaan loput jauhot. Jätä taikina pehmeäksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Muovaa taikina tangoksi ja jaa se 15 osaan. Pyörittele osista pullia ja anna niiden kohota liinan alla 20 minuutia, jotta munkeista tulee kuohkeita. Tee kohonneeseen pullaan reikä keskelle ja venyttele rinkilää suremmaksi.

Kaada öljyä kattilan pohjalle 4-5 cm. Kuumenna öljy. Öljy on sopivan kuumaa, kun pieni taikinanpala alkaa heti poreilla öljyssä. Paista munkit kuumassa öljyssä yksi tai kaksi kerrallaan vaaleanruskeiksi. Käännä munkit paistamisen puolivälissä.

Nosta kypsät munkit valumaan ritilän tai talouspaperin päälle. Sokeroi lämpimät munkit ja tarjoile. Munkit ovat parhaimmillaan heti tuoreina.

1 kommentti: