sunnuntai 1. elokuuta 2010

Haluaisitko bagelin?

Ostin vähän aikaa sitten aivan mahtavan leipäkirjan Taivaallista leipää (Braw, Kustannus Oy Arkki 2006). Kirja on täynnä toinen toistaan houkuttelevimpia leipäohjeita. Ensimmäisenä ohjeiden joukosta testasin bageleita. Monen työvaiheen jälkeen lopputuloksena oli makoisat bagelit. Täytteeksi sopii joko suolainen tai makea täyte maun mukaan.


Bagelit
8 kpl

Taikina:
2½ dl vettä
8-9 dl vehnäjauhoja
0,25 dl vaaleaa leipäsiirappia
1 rkl ruokaöljyä
0,75 tl suolaa
25 g hiivaa / 1 pss kuivahiivaa

Keittäminen:
4-5 litraa vettä, jossa 2 rkl sokeria

Kuorrutus:
seesaminsiemeniä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva veteen. Kaada suurin osa jauhoista, siirappi, ruokaöljy ja suola sekaisin. Alusta taikina käsin tai yleiskoneella viiden minuutin ajan. Taikinan tulee olla sileää ja kimmoisaa.


Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinalustalla ja jaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä jokaisesta osasta 25-30 cm pitkä mato ja kierrä se rinkeliksi liittäen päät yhteen vedellä. Paina päät hyvin kiinni. Anna rikeleiden kohota huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia sillä aikaa kuin uuni lämpiää 250°C-asteiseksi.


Kiehauta vesi ja laita siihen muutama rinkeli kerrallaan. Keitä niitä pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta rikelit reikäkauhalla ja laita ne suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille. Sirottele päälle seesaminsiemeniä.


Laita pelti uunin alimpaan osaan. Laske lämpötila 200°C:een. Paista noin 30 minuuttia ja anna valmiiden leipien jäähtyä ritilällä.


Tarjoile valmiit bagelit suolaisen tai makean täytteen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti