maanantai 3. toukokuuta 2010

Puolukasta pullaksi

Olen suuri pullan ystävä ja siten pidän pullasta monessa eri muodossa. Omistan kirjan Pieni pullakirja (Malinen, Otava 2008), jossa on ohjeita monenalaisen pullan leipomiseen. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa kirjan puolukka-fariinisokeripullien ohjetta. Puolukasta en muuten välitä, mutta paikallisen kahvilan puolukkapulliin tutustuneena tiesin jo etukäteen, että pullan kanssa puolukkakin toimii. Ohjeen mukaan tehtyjen pullien päälle tein sokerikuorruttteen, jonka pursotin pullien päälle uudella Lékué-koristelukynälläni. Puolukka tuo perinteiseen pullaan hieman mukavaa vaihtelua, ja nämäkin pullat maistuivat erinomaisesti pullanystävälle, mitenkäs muutenkaan!


Puolukka-fariinisokeripullat
15 pullaa

Taikina:
2½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
4 rkl sokeria
2 tl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Täyte:
2 rkl fariinisokeria
2 dl puolukoita tai 300 g puolukkahilloa

1 kananmuna voiteluun
3 rkl mantelilastuja pinnalle

Kuorrute:
2 dl tomusokeria
3 rkl vettä


Lämmitä maito ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemummma. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot ja lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy. Alusta taikina, kunnes se irtoa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.

Kaulitse taikina noin 20 cm x 30 cm -kokoiseksi levyksi. Ripottele levylle puolukoita / levitä puolukkahilloa ohut kerros levylle (huom. älä laita liikaa hilloa levylle, sillä liika hillo valuu käärimisvaiheessa helposti ulos) sekä ripottele päälle fariinisokeria. Kääri levy rullalle ja leikkaa noin neljän sentin paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet pystyyn paperivuokiin ja anna kohota vielä 20 minuuttia.

Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista uunissa 225 °C:ssa 12-15 minuuttia.

Sekoita 2 dl tomusokeria ja 3 rkl vettä. Kuorruta jäähtyneet pullat sokerikuorrutteella.


Lékué-koristelukynä toimi hyvin pullien kuorruttamisessa, vaikka kynä tuleekin varmasti enemmän edukseen tarkemmassa koristelussa. Sokerikuorrute oli kuitenkin helposti annosteltavissa silikonisäiliöstä ja lisäksi kynä oli helppo puhdistaa käytön jälkeen. Jatkossakin kynälle tulee varmasti käyttöä ja oli mielestäni oiva apuväline koristelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti