keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Teeleivät - tee leivät itse

Teeleivät ovat nopea tapa saada pientä suolaista pöytään. Teeleipien teon opin jo lapsena ja melko usein niitä kotona leivoinkin. Meni kuitenkin vuosikaudet, kunnes jälleen päädyin leipomaan näitä pikaleivonnaisia - ja se kannatti. Teeleivät maistuvat ruoan kylkiäisenä tai aivan sellaisenaan.

Tämä ohje on alunperin yläasteen kotitalouskirjastani Hyvää Pataa - kotitalouden taitokirja (Immonen, Liimatainen, Palojoki, WSOY 1999), josta löytyy muitakin hyviä perusohjeita. Kirjassa olevan teeleipien ohjeen voi muuttaa helposti gluteenittomaksi korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.


Teeleivät
2 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1½ dl kylmää maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja maito. Sekoita sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikinat pellille noin sentin paksuisiksi leiviksi. Pistele leivät haarukalla.

Paista uunin keskistasossa 225 °C:ssa 13-15 minuuttia.



Gluteenittomat teeleivät
2 kpl

4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1½ dl kylmää maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja maito. Sekoita sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Gluteeniton taikina on hieman tahmaisempaa, joten jauhoja jotuuu käyttämään hieman enemmän kuin normaalissa taikinassa.

Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikinat pellille noin sentin paksuisiksi leiviksi. Pistele leivät haarukalla.

Paista uunin keskistasossa 225 °C:ssa 13-15 minuuttia.

Näissä leivissä käytin Semperin karkeaa jauhoseosta.


Paistamisen jälkeen gluteenittomat leivät jäävät hieman normaalia vaaleammiksi.

2 kommenttia:

  1. Venetsialaispadan kanssa aivan loisto. Miksi et laita siitä reseptiä?

    VastaaPoista
  2. Ihan totta, nämä sopii venetsialaispadan kanssa täydellisesti, mutta ajattelin keskittyä tässä blogissa vain leivontaan. :)

    VastaaPoista