perjantai 28. toukokuuta 2010

Käpykakku lahjaksi

Lankomieheni vietti juuri syntymäpäiviään ja koska hänen lempikakkunsa on käpykakku, leivoin hänelle yllätyslahjaksi sellaisen. En ole koskaan aikaisemmin leiponut käpykakkua enkä muutakaan vastaavaa marsipaanikakkua, joten lahjassa oli pieni jännitysmomentti onnistumisen suhteen. Lähdin kuitenkin rohkeasti etsimään toteuttamiskelpoista ohjetta ja lopulta löysin useita ohjeita, joista yhdistelin allaolevan. Koska käpykakun pohja on ihan perinteinen sokerikakkupohja, tein sen tutulla ja turvallisella täytekakun ohjeella, jolloin tästä käpykakusta tuli samalla gluteeniton. Marsipaania jäi melko paljon yli (en kokemattomana viitsinyt sen suhteen riskeerata), joten pienempikin määrä marsipaania olisi riittänyt.

Kakusta tuli aivan pätevän käpykakun näköinen ja makukin oli syntymäpäiväsankarin mielestä hyvä, joten lahjani oli kaikin puolin onnistunut.


Gluteeniton käpykakku

Pohja:
5 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

voita ja (gluteenittomia) korppujauhoja kakkuvuokaan

Kostutus:
½ dl laimeaa vadelmamehua


Täytteet:

Vadelmatäyte:
1 dl vadelmahilloa
3 dl (200 g) vadelmia
1 rkl sokeria

Kiisseli:
2 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
4 tl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
150 g voita vaahdotettuna
(halutessasi rommia tai rommiaromia, tämän jätin itse pois)


Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
2 tl vaniljasokeria

500 g valkoista marsipaania
2 rkl leivontakaakaojauhetta


Vatkaa kakkupohjan kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon niin, ettei vaahto lässähdä. Lisää seos voideltuun ja korppujauholla vuorattuun vuokaan. Paista kakkupohjaa uunissa 175 °C:ssa 30-40 minuuttia.


Sekoita vadelmatäyttettä varten vadelmahillo, vadelmat ja sokeri.

Sekoita kiisseliä varten kattilassa maito, keltuaiset sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan hyvin sekottaen, kunnes kiisseli sakenee. Vaahdota voi ja lisää sen joukkoon jäähtynyt kiisseli vähitellen ja hyvin vatkaten. Mausta kiisseli vaniljasokerilla (ja rommilla / rommiaromilla).


Leikkaa kakku vaakatasossa kolmeen osaan. Leikkaa sitten pohjimmaisin kerros mahdollisimman suureksi kävynmuotoiseksi palaseksi. Kostuta ja lisää vadelmatäyte. Leikkaa kakun reunapaloista viipaleita ja aseta niitä käpykakkuviipaleiden keskelle kerrosten väliin korotukseksi ja levitä niiden päälle kiisseliä. Leikkaa myös toinen ja ylin kerros pienemmiksi kävynmuotoisiksi palasiksi ja kostuta sekä täytä ne samalla tavalla. Kakun reunapaloja voi käyttää myös käpykakun reunojen muokkaukseen ja kakku muotoutuukin hyvin käsillä kevyesti painellen. Laita kakku kylmään yöksi.


Vatkaa kuohukerma ja mausta se sokereilla. Levitä kermavaahto kakun pinnalle, jotta marsipaani saa hyvän tarttumispinnan. Lisää marsipaaniin kaakaojauhetta ja vaivaa sitä käsissä, kunnes se on ruskeaa. Siivilöi pöydälle kaakaojauhetta ja kaulitse marsipaani muovisella kaulimella 2-3 mm paksuiseksi levyksi. Nosta marsipaanilevy kaulimen avulla kakun päälle. Painele ja muotoile marsipaani varovaisesti kakun muotoiseksi ja leikkaa ylimääräinen marsipaani reunoista pois. Leikkaa saksilla 45 asteen kulmassa kakun pintaan kävyn koloja. Siivilöi koristeeksi vielä tomusokeria ennen tarjoilua.

sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Kardemumman yössä

Selailin jonkin aikaa sitten kirjaa Keittokirjaklassikko Uusi Ruutukokki (WSOY 2002) ja löysin sieltä houkuttelevan reseptin kardemummakakusta. Pääsin viimein kokeilemaan reseptiä leipoessani tarjoiltavia iltamia varten. Kirjan resepti oli normaalille kardemummakakulle, mutta tein oman versioni gluteenittomana. Kokeiluni oli jälleen ensimmäinen laatuaan, mutta lopputulos oli makoisa ja maku muistutti etäisesti isoäitini herkullista kuivakakkua. Kardemumman kanssa ei tarvitse koskaan pettyä!


Kardemummakakku

6 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl kardemummaa
150 g margariinia / voita
2 kananmunaa
3 dl kermaviiliä / maitoa

1 kananmuna voiteluun
voita ja korppujauhoja kakkuvuokaan

Pinnalle:
2-3 rkl raesokeria
2-3 rkl mantelirouhetta


Gluteeniton kardemummakakku

4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl perunajauhoja
1½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl kardemummaa
150 g margariinia / voita
2 kananmunaa
3 dl kermaviiliä / maitoa

1 kananmuna voiteluun
voita ja gluteenittomia korppujauhoja kakkuvuokaan

Pinnalle:
2-3 rkl raesokeria
2-3 rkl mantelirouhetta


Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Nypi rasva joukkoon murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat ja kermaviili ja sekoita ainekset vaivaamatta tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (vetoisuus noin 2 litraa). Voitele kakun pinta kananmunalla ja ripoittele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta.


Paista uunissa 200 °C:ssa 30-40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetken liinan alla ennen tarjoilua.

tiistai 18. toukokuuta 2010

C'est une baguette!

Tällä kertaa leivoin patonkia kesän ensimmäisiin grillijuhliin. Tätäkin kokeilin ensimmäistä kertaa, sillä en ole kovin paljoa elämässäni perusleipää leiponut. Ohjeen otin tutusta ja turvallisesta taannoisesta kotitaloudenkirjastani Hyvää Pataa - kotitalouden taitokirja (Immonen, Liimatainen, Palojoki, WSOY 1999). Ohje oli yksinkertaisena tarkoitettu useammalle patongille, mutta itse sain väännettyä tuplataikinasta vain kaksi patonkia. Patongit maistuivat loistavasti salaatin kera grillausten kylkiäisenä.


Patongit
2 kpl

4 dl vettä
2 pss kuivahiivaa / 50 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
4-6 rkl öljyä


Lämmitä vesi ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää sokeri, suola ja vehnäjauhot. Alusta mukaan suurin osa hiivaleipäjauhoista ja lisää öljy. Lisää loput hiivaleipäjahot ja alusta taikina kunnolla, kunnes taikina irtoaa hyvin astiasta ja siitä muodostuu pehmeä kiinteä pallo. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kaaviloi osat 40 cm pituisiksi soikion muotoisiksi levyiksi. Kääri levyt rullalle ja pane patongit pellille kohoamaan.

Vedä hyvin kohonneisiin patonkeihin vinoja viiltoja terävällä veitsellä.

Paista 225 °C:ssa noin 15 minuuttia. Jos haluat rapeakuorisia patonkeja, kastele patonkien pinta pari kolme kertaa paistamisen aikana sutimalla niitä vedellä. Anna patonkien jäähtyä pellillä ilman liinaa.

perjantai 14. toukokuuta 2010

Pientä ja kullankeltaista

Kaurakeksit olivat lapsena suurinta herkkuani. En ole kuitenkaan koskaan aikaisemmin kunnon kaurakeksejä leiponutkaan, joten nyt oli korkea aika kokeilla. Selasin erilaisia ohjeita netistä ja päädyin tekemään keksit ohjeen Reseptivihkon kaurakeksit mukaan. Kekseistä tuli aivan makoisia perinteisiä kaurakeksejä.


Kaurakeksit
30 kpl

3 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1½ tl leivinjauhetta
1 dl kevytmaitoa / täysmaitoa / kermaa
100 g sulatettua voita


Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe. Lisää maito ja sulatettu voi kuiva-aineiden joukkoon.


Kaulitse taikina ohueksi. Painele pyöreitä keksejä muotilla tai lasilla. Nosta pellille ja paista 225 °C:ssa 5-10 minuuttia, kunnes kekseistä tulee kauniin kullankeltaisia.

lauantai 8. toukokuuta 2010

Pestoa puustissa

Halusin tehdä jotain suolaista tarjoiltavaa ja myös kokeilla pestoa, joten päädyin tekemään pestopuusteja. Pesto on uusi tuttavani leivonnassa ja mukavaksi sellaiseksi se osoittautuikin! Löysin netistä useita ohjeita, joista kombinoin allaolevan. Lisäksi lisäsin puustien pinnalle seesaminsiemeniä. Ohje oli toimiva ja puusteista tuli makoisia suolaisia pikkutarjoiltavia.


Pestopuustit
12 kpl

Taikina:
3 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk (n. 150 g) pestokastiketta
150 g juustoraastetta

1 kananmuna voiteluun
pinnalle kuorimattomia seesaminsiemeniä


Lämmitä maito ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola ja sokeri sekä alusta joukkoon jauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota 30 minuuttia.

Kauli taikina levyksi (kooltaan noin 30 cm x 40 cm). Levitä levylle pesto ja ripoittele sen päälle juustoraaste. Kääri leveämmästä reunasta levy rullalle. Paloittele pitko vinoleikkein paloiksi ja nosta palat pellille. Painele ne puusteiksi ja anna vielä hetken kohota.

Voitele puustit kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 225 °C:ssa 12-15 minuuttia.

maanantai 3. toukokuuta 2010

Puolukasta pullaksi

Olen suuri pullan ystävä ja siten pidän pullasta monessa eri muodossa. Omistan kirjan Pieni pullakirja (Malinen, Otava 2008), jossa on ohjeita monenalaisen pullan leipomiseen. Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa kirjan puolukka-fariinisokeripullien ohjetta. Puolukasta en muuten välitä, mutta paikallisen kahvilan puolukkapulliin tutustuneena tiesin jo etukäteen, että pullan kanssa puolukkakin toimii. Ohjeen mukaan tehtyjen pullien päälle tein sokerikuorruttteen, jonka pursotin pullien päälle uudella Lékué-koristelukynälläni. Puolukka tuo perinteiseen pullaan hieman mukavaa vaihtelua, ja nämäkin pullat maistuivat erinomaisesti pullanystävälle, mitenkäs muutenkaan!


Puolukka-fariinisokeripullat
15 pullaa

Taikina:
2½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
4 rkl sokeria
2 tl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Täyte:
2 rkl fariinisokeria
2 dl puolukoita tai 300 g puolukkahilloa

1 kananmuna voiteluun
3 rkl mantelilastuja pinnalle

Kuorrute:
2 dl tomusokeria
3 rkl vettä


Lämmitä maito ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemummma. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot ja lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy. Alusta taikina, kunnes se irtoa kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.

Kaulitse taikina noin 20 cm x 30 cm -kokoiseksi levyksi. Ripottele levylle puolukoita / levitä puolukkahilloa ohut kerros levylle (huom. älä laita liikaa hilloa levylle, sillä liika hillo valuu käärimisvaiheessa helposti ulos) sekä ripottele päälle fariinisokeria. Kääri levy rullalle ja leikkaa noin neljän sentin paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet pystyyn paperivuokiin ja anna kohota vielä 20 minuuttia.

Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista uunissa 225 °C:ssa 12-15 minuuttia.

Sekoita 2 dl tomusokeria ja 3 rkl vettä. Kuorruta jäähtyneet pullat sokerikuorrutteella.


Lékué-koristelukynä toimi hyvin pullien kuorruttamisessa, vaikka kynä tuleekin varmasti enemmän edukseen tarkemmassa koristelussa. Sokerikuorrute oli kuitenkin helposti annosteltavissa silikonisäiliöstä ja lisäksi kynä oli helppo puhdistaa käytön jälkeen. Jatkossakin kynälle tulee varmasti käyttöä ja oli mielestäni oiva apuväline koristelussa.