tiistai 26. lokakuuta 2010

Sienisatoa ja tuulahdus Venäjältä

Ostin vähän aikaa sitten kauan ihailemani kirjan Maailman ihanimmat leivonnaiset (toim. Saara Törmä, Gummerus 2009), jossa on ohjeita 15 maan suolaisista ja makeista herkuista. Ensimmäisenä kirjasta bongasin Venäjän osiosta ohjeen avonaisille sienipiiraille, joita venäläisittäin kutsutaan nimellä rasstegai. Sieni sopiikin syksyn herkkuihin erityisen hyvin ja nämä piiraat veivät kyllä kielen mennessään!


Rasstegai - Avonaiset sienipiiraat
12 kpl

Taikina:
2 dl maitoa
15 tuorehiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai n. 1 d ruokaöljyä

Täyte:
400 g herkkusieniä
1 suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita / ruokaöljyä
1 purkki (150 g) smetanaa
mustapippuria
suolaa
1 kananmuna

Voiteluun:
1 kananmuna


Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna ja suola sekä vehnäjauhot vähitellen. Lisää lopuksi pehmeä voi / ruokaöljy ja alusta taikina tasaiseksi. Ripottele taikinalle jauhoja, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä puolisen tuntia. Tee taikinan kohotessa täyte.


Silppua sienet ja sipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja paista pannulla voissa / ruokaöljyssä. Nosta pannu liedeltä ja lisää smetana ja mausteet. Seos saa maistua reilusti suolaiselta. Kun täyte on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon kananmuna.


Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 12 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja taputtele tai kauli letuiksi, joiden halkaisija on noin 12 cm. Levitä lusikallinen täytettä jokaiselle pyörylälle ja rypytä reunat täytteen päälle kuin tekisit karjalanpiirakkaa.

Nosta raastegait pellille leivinpaperin päälle. Voitele leivonnaisten reunat kananmunalla ja paista piiraita 225°C:ssa noin 15 minuuttia.


Kirja on täynnä houkuttelevia ohjeita, joten tästä kirjasta vielä kuullaan!

lauantai 9. lokakuuta 2010

Mustikkaiset kierrepullat

Syksyn kiireessä en ole ehtinyt vähään aikaan blogiani päivittää, mutta leipomista en ole kuitenkaan unohtanut. Viime aikoina olen leiponut aika paljonkin ja etsinyt lisäksi uusia kokeiltavia reseptejä. Kokeiluun ovat päässeet muun muassa mustikkaiset kierrepullat, jonka ohjeen löysin jälleen Maku-lehden sivuilta. Pullahan maistuu aina hyvältä, ja täytteenä mustikka tuorejuuston kanssa oli myöskin uusi ja maukas kokeilu.


Mustikkaiset kierrepullat
12 kpl

Pullataikina:
2½ dl kevytmaitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
75 g voita

Täyte:
100 g tuorejuustoa
½ dl vadelmahilloa
4 dl mustikoita

Voiteluun:
1 kananmuna

Pinnalle:
½ dl tomusokeria


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää loppuvaiheessa joukkoon pehmeä voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.


Kauli kohonnut taikina levyksi (kooltaan noin 50 cm x 35 cm). Levitä päälle vadelmahillolla notkistettu tuorejuusto sekä ripottele päälle mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, pyöräytä jäiset marjat ruokalusikallisessa perunajauhoja ennen täytteeseen lisäämistä ja ripottele päälle vielä vähän sokeria.


Kääräise taikina rullalle ja nipistele saumakohta tiukasti kiinni. Leikkaa tanko 12 palaksi ja nosta palat muffinipellin voideltuihin koloihin tai paperisiin leivosvuokiin. Anna kohota uudelleen peitettyinä lämpimässä paikassa.


Voitele pullat kananmunalla ja paista 200°C:ssa noin 20 minuuttia. Siivilöi jäähtyneiden mustikkapullien päälle tomusokeria.