perjantai 30. huhtikuuta 2010

Suut sokerille

Vapun kunniaksi päätin leipoa perinteisesti munkkeja. Edelliset vuodet olen leiponut munkit aina samalla vanhalla reseptillä, mutta nyt innostuin kokeilemaan tänään Kalevassa ollutta hieman erilaista ohjetta aikaisemmin käyttämääni verrattuna. Ohje on aivan tavallinen munkkiohje, mutta sen salaisuus lienee runsaassa kohottamisessa ja pienessä määrässä kardemummaa. Nyt munkeista tuli parhaimpia koskaan tekemiäni, joten jatkossa aion tehdä munkit aina tällä ohjeella.


Munkkirinkilät
15 munkkia

Taikina:
2½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai ½ pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

öljyä paistamiseen
sokeria pinnalle


Lämmitä maito ja lisää siihen pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna.

Lisää puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa sitten hetki saadaksesi taikinaan hyvän sitkon. Lisää öljy ja alusta sekaan loput jauhot. Jätä taikina pehmeäksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Muovaa taikina tangoksi ja jaa se 15 osaan. Pyörittele osista pullia ja anna niiden kohota liinan alla 20 minuutia, jotta munkeista tulee kuohkeita. Tee kohonneeseen pullaan reikä keskelle ja venyttele rinkilää suremmaksi.

Kaada öljyä kattilan pohjalle 4-5 cm. Kuumenna öljy. Öljy on sopivan kuumaa, kun pieni taikinanpala alkaa heti poreilla öljyssä. Paista munkit kuumassa öljyssä yksi tai kaksi kerrallaan vaaleanruskeiksi. Käännä munkit paistamisen puolivälissä.

Nosta kypsät munkit valumaan ritilän tai talouspaperin päälle. Sokeroi lämpimät munkit ja tarjoile. Munkit ovat parhaimmillaan heti tuoreina.

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Suklaa-cookiet

Olen jo kauan suunitellut tekeväni suklaisia pikkuleipiä eli suklaa-cookieita ja nyt viimein touteutin suunnitelmani. Ohje on alunperin Valion sivuilta Suklaa-cookies, mutta toteutin ohjeen pienin muutoksin. Vaihdoin suklaan jälleen Fazerin Siniseen ja osan pikkuleivistä voitelin sulatettulla suklaalla. Lisäksi tein pikkuleivistä astetta isompia, joten uunissakin paistoin niitä ohjessa annettua aikaa kauemmin. Näistä suklaa-cookieista tuli todella herkullisia, ja todella suklaisia!


Suklaa-cookiet
12 kpl

125 g margariinia
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
200 g maitosuklaata

100 g maitosuklaata sulatettuna


Pikkuleivät:

Vaahdota margariini ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita leivinjauhot vehnäjauhojen sekaan ja lisää jauhoseos vaahtoon. Pilko suklaa veitsellä pienemmiksi palasiksi ja lisää palat taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Nostele taikinaa lusikan avulla uunipellille leivinpaperille 6 kpl / pelti. Jätä pikkuleipien ympärille hieman leviämistilaa. Paista 175 °C:ssa uunin keskiosassa 15-20 min. Jäähdytä.


Suklaakuorrute:

Laita kattilan pohjalle vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Veden kiehuttua sammuta levy. Nosta kattilan päälle sen reunoja suurempi kulho niin, ettei sen pohja kosketa vettä. Paloittele suklaa kulhoon ja anna sen sulaa. Sekoita välillä, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. (Varo, ettei suklaan sekaan joudu vettä tai vesihöyryä, sillä suklaa sakeutuu silloin kokkareiseksi.)

Voitele toisen pellin pikkuleivät suklaalla niin, että niiden pinnasta puolet peittyy suklaalla. Anna jäähtyä.

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Juustosarvet täytteellä

Tämän ohjeen kaivoin netin syövereistä halutessani tehdä kunnon juustosarvia. Näitäkään en ollut tehnyt vuosikausiin, mutta kyllä kannatti taas kokeilla. Ensimmäisellä kerralla tein allaolevalla ohjella 16 pientä sarvea, mutta halutessani suurempia sarvia tein toisella kerralla sarvista tuplakokoisia. Täytteenä voi käyttää pelkkää juustoraastetta, mutta sen lisäksi voi sisälle laittaa jauhelihaa tai tonnikalaa, jolloin sarvista tulee mukavan ruokaisia. Sarvet sopivat mainiosti suolaiseksi tarjoiltavaksi tai esimerkiksi maittavaksi evääksi.


Juustosarvet
8 kpl

Taikina:
2 dl maitoa tai vettä
1 pss kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
100 g margariinia

Täyte:
400 g paistettua jauhelihaa tai 1 tlk tonnikalaa
150 g juustoraastetta
2 hienonnettua sipulia
oreganoa

1 kananmuna voiteluun


Lämmitä maito / vesi ja lisää siihen pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Sekoita toisessa astiassa loput jauhot, sokeri ja suola, ja nypi rasva seoksen joukkoon. Sekoita hiiva-nesteseos muiden ainesten joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota 30 minuuttia.

Kaulitse taikina yhdeksi isoksi pyöreäksi levyksi ja jaa levy kahdeksaan osaan. Ripottele osien leveään päähän täytteet. Kierrä kolmiot rullalle leveämmästä päästä alkaen ja taivuta sarviksi. Anna sarvien kohota hyvin.

Voitele sarvet kananmunalla. Päälle voi ripotella juustoraastetta tai esimerkiksi unikonsiemeniä. Paista 225 °C:ssa 8-10 minuuttia.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Eräänlainen unelma

Tällä kertaa tein unelmatortun hieman erilaisena versiona. Ohje on kaikkialta tuttu ja herkullinen unelmatortun perusohje. Kääretorttu on ohjeesta tutumpi formaatti, mutta toimii tämä unelma näinkin!


Unelmatorttu

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
½ dl perunajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
125 g maitorahkaa
2½ dl kuohuokermaa
4 tl sokeria
4 tl vaniljasokeria


Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovaisesti siivilöiden vaahtoon niin, ettei vaahto lässähdä. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 225 °C:ssa 8 minuuttia.

Sekoita maitorahka, kuohukerma ja sokerit. Vatkaa seos vaahdoksi.

Leikkaa valmiista pohjasta reunat pois ja puolita pohja. Ota toinen osa omalle alustalleen ja kuorruta se täytteellä. Nosta toinen osa pohjasta tämän päälle ja kuorruta pinta täytteellä. Ripottele päälle kaakaojauhetta koristeeksi.


Gluteeniton unelmatorttu

Unelmatortusta saa helposti gluteenittoman version korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
½ dl perunajauhoja
½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Pikkupizzat

Pizza on yksi varmimmista suolaisista tarjoiltavista - lähes kaikki pitävät siitä. Yleensä teen pizzan koko pellin kokoiseksi, mutta tällä kertaa päätin kokeilla pienempien pizzojen tekemistä. Yksittäiset pikkupizzat ovat mielestäni ulkonäöltään kivempia ja myöskin helpompia syödä kuin isosta peltipizzasta leikatut palaset.

Ohje on alunperin kotitalouden kirjasta Ole hyvä! - Kotitaloutta 7. luokalle (Isotalo, Meriluoto, Sippola, Turunen, Otava 1995). Tällä ohjeella saa 12 pikkupizzaa tai yhden ison peltipizzan. Täytteitä voi vaihdella maun mukaan, mutta tällä kertaa tein pizzat allaolevalla ohjeella.


Pikkupizzat
12 kpl

Pohja:
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
4 rkl öljyä
5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 tlk = n. 300 g tomaattimurskaa
400 g jauhelihaa paistettuna
2 hienonnettua pientä sipulia
1 tlk ananasta
1 tlk säilöttyjä herkkusieniä
150 g juustoraastetta
2 tl oreganoa

Lämmitä vesi ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, jauhot ja öljy. Anna taikinan kohta noin 10 minuuttia.

Jaa taikina neljään osaan ja jaa jokainen osa vielä kolmeen pieneen osaan. Painele pienistä taikinapaloista halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisia pyöreitä levyjä. Lisää täytteet.

Paista uunissa 250 °C:ssa 15 minuuttia. Isoa pizzaa paistetaan 15-20 minuuttia.


Gluteeniton pizza

Tästä ohjeesta saa gluteenittoman korvaamalla vehnäjauhot seuraavasti:

Pohja:
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
4 rkl öljyä
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoa

Makueroa normaaliin pizzaan ei huomaa, joten gluteenitonta pizzaa voi tarjoilla hyvillä mielin kaikille muillekin.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Tuulahdus Kreikasta

Tämän lämpöisen leivän reseptin bongasin tänä keväänä Kalevasta. Resepti kuulosti herkulliselta, ja päätin testata sitä eräänä iltana kutsuessani ystäviäni kylään. Leipä maistui hyvältä aivan sellaisenaan, mutta se toimi myös loistavana kylkiäisenä salaatin kanssa. Omasta leivästäni jätin oliviit pois, sillä en ole niiden kovin suuri ystävä.


Kreikkalainen leipä

Leipä:
2 dl maustamatonta jogurttia
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1½ dl hiivaleipäjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
2 rkl (oliivi)öljyä

Täyte:
1 hienonnettu sipuli
1½ fetajuustoa hienonnettuna
2 rkl oreganoa
(1½ dl viipaloituja mustia oliiveja)


Lämmitä jogurtti ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola ja alusta loput jauhot vähitellen taikinaan. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia.

Kaulitse taikina suorakaiteen (30 cm x 45 cm) muotoiseksi levyksi. Levitä levylle täyteainekset kerroksittain ja ripottele päälle oreganoa. Rullaa levy kääretortun tavoin ja taivuta pyöreäksi renkaaksi. Purista päät yhteen. Leikkaa veitsellä muutama viilto ulkoreunaan, jotta täyte tulee esiin. Nosta leipä pellille ja anna kohota vielä 15 minuuttia.

Paista leipä 200 °C:ssa 25-30 minuuttia. Kostuta leivän pinta paistamisen loppuvaiheessa kylmällä vedellä, jotta pinnasta tulee rapea.

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Suklaiset muffinssit

Ostin äskettäin Iloleipurin silikoniset Runebergin torttu- / korkea muffinssivuoat innostuessani muffinssien maailmasta. Ensimmäisellä kerralla vuokia testatessani tein klassisesti suklaamuffinsseja. Koska halusin muffinsseistani todella suklaisia ja halusin käyttää niissä itse Fazerin Sinistä maitosuklaata, päädyin selailemaan reseptejä Fazermakeisten suklaisesta keittiöstä. Löysin ohjeen Amerikkalaiset suklaamuffinsit, josta allaoleva on jälleen hieman muokattu versio - myös gluteenittomaksi. Ohjeessa olevan koristelun sijaan tein omien muffinssieni päälle suklaapiirakan päälle laitettavaa kuorrutetta, ja hyvin toimi. Nämä muffinssit ovat herkullisia - ja todella suklaisia!


Suklaiset muffinsit
12 kpl

Muffinssit:
100 g margariinia
2½ dl sokeria
2 kpl kananmunaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoa
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
120 g Fazerin Sinistä maitosuklaata

Gluteenittomat muffinssit:
100 g margariinia
2½ dl sokeria
2 kpl kananmunaa
1 dl maitoa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl perunajauhoa
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
120 g Fazerin Sinistä maitosuklaata

Kuorrutus:
2½ rkl kuumaa kahvia
2½ rkl öljyä
1 tl vaniljasokeria
1½ rkl kaakaojauhetta
½ pakettia tomusokeria

Sekoita pehmeä rasva, sokeri, kananmunat ja maito. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vähitellen rasvaseokseen. Rouhenna maitosuklaa ja kääntele suklaarouhe taikinan sekaan. Jaa taikina korkeisiin muffinssivuokiin (12 kpl). Paista 200 °C:ssa 20-25 minuuttia.

Sekoita kuuma kahvi ja öljy keskenään. Lisää vaniljasokeri, kaakaojauhe ja lopuksi tomusokeria niin paljon, että seoksesta tulee tarpeeksi paksua. Kuorruta jäähtyneet muffinssit kuorrutteella.



Iloleipurin silikoniset suklaavuoat osoittautuivat loistaviksi. Ennen käyttöä voitelin vuoan ohjeenmukaisesti. Lisäksi osaan muffinsivuoasta laitoin testinomaisesti korppujauhoja, mutta muffinssien valmistuttua ilmeni, ettei korppujahoa välttämättä tarvitse.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Teeleivät - tee leivät itse

Teeleivät ovat nopea tapa saada pientä suolaista pöytään. Teeleipien teon opin jo lapsena ja melko usein niitä kotona leivoinkin. Meni kuitenkin vuosikaudet, kunnes jälleen päädyin leipomaan näitä pikaleivonnaisia - ja se kannatti. Teeleivät maistuvat ruoan kylkiäisenä tai aivan sellaisenaan.

Tämä ohje on alunperin yläasteen kotitalouskirjastani Hyvää Pataa - kotitalouden taitokirja (Immonen, Liimatainen, Palojoki, WSOY 1999), josta löytyy muitakin hyviä perusohjeita. Kirjassa olevan teeleipien ohjeen voi muuttaa helposti gluteenittomaksi korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.


Teeleivät
2 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1½ dl kylmää maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja maito. Sekoita sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikinat pellille noin sentin paksuisiksi leiviksi. Pistele leivät haarukalla.

Paista uunin keskistasossa 225 °C:ssa 13-15 minuuttia.



Gluteenittomat teeleivät
2 kpl

4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1½ dl kylmää maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja maito. Sekoita sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Gluteeniton taikina on hieman tahmaisempaa, joten jauhoja jotuuu käyttämään hieman enemmän kuin normaalissa taikinassa.

Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikinat pellille noin sentin paksuisiksi leiviksi. Pistele leivät haarukalla.

Paista uunin keskistasossa 225 °C:ssa 13-15 minuuttia.

Näissä leivissä käytin Semperin karkeaa jauhoseosta.


Paistamisen jälkeen gluteenittomat leivät jäävät hieman normaalia vaaleammiksi.

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Greetings from Boston

Nyt kyseessä on eräs luottoresepteistäni. Itse olen suuri pullan ystävä, joten tämä bostonkakku on ehdottomasti yksi suosikeistani. Tällä ohjeella saa yhden suuren bostonkakun (tornivuoka, halkaisija 22 cm) sekä lisäksi muutaman korvapuustin.


Bostonkakku

2 pullataikinaa:
5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2 kananmunaa
1½ tl suolaa
1½ dl sokeria
4 tl kardemummaa
14 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä

margariinia
sokeria
kanelia

korppujauhoja

1 kananmuna voiteluun
raesokeria


Lämmitä maito ja lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää munat, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot alustaen ja lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota 30 min.

Kaulitse koko taikinasta noin 55 cm x 50 cm -kokoinen levy. Voitele pinta margariinilla ja ripottele pinnalle kanelia sekä sokeria. Rullaa levy kapeammasta reunasta rullalle, jotta kierteistä tulisi mahdollisimman paksuja. Leikkaa taikinarullasta melko kapeita, noin 4 cm:n levysiä tasareunaisia palasia, jotta kakku kohoaisi uunissa nätisti eikä pursuisi liikaa vuoan yli. Nosta palaset pystyyn voideltuun ja korppujauholla päällystettyyn tornivuokaan. Leikkaa ylimääräisestä taikinasta vinoreunaisia palasia ja painele ne korvapuusteiksi. Anna kakun ja korvapuustien kohota.

Voitele bostonkakun pinta kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunissa 175 °C:ssa 35 minuuttia. Korvapuustit paistetaan 225 °C:ssa 12 minuuttia.

torstai 1. huhtikuuta 2010

Kurkistus Maakarileipurin keittiökaappiin

Leipomisen varalta kannattaa olla aina tietyt ainekset kaapissa valmiina.

Itselläni löytyy aina seuraavat perustuotteet:

- vehnäjauhot
- gluteenittomat jauhot
- sokeri
- suola
- kananmunat
- kuivahiiva
- leivinjauhe
- maito
- margariini
- ruokaöljy
- vanilliinisokeri
- kaneli
- kardemumma


Lisäksi kaapissa on hyvä olla seuraavia tuotteita:

- kaakaojauhe
- korppujauhot
- perunajauhot
- raesokeri
- ruokasooda
- tomusokeri


Kuivahiivaa käytän lähes kaikissa hiivaa vaativissa leipomuksissa, sillä se säilyy kauemmin kuin tavallinen hiiva ja on siten aina kaapissa valmiina käytettäväksi. Kuivahiiva on myös helppokäyttöinen.

Maitona käytän yleensä yksittäispakattuja (2 dl, 5 dl, 1 l) iskukuumennettuja maitoja, jotka myöskin säilyvät kauemmin kuin tavallinen maito. Lisäksi ne ovat hyla-tuotteita, joten samalla leipomuksista tulee vähälaktoosisia.

Gluteenittomia jauhoja käytän aika usein leivonnassa, sillä tuttavapiirisssäni on keliaakikkoja. Siten blogissani tutustutaan myös erilaisiin gluteenittomiin leivontaohjeisiin.


Muita leivontaan tarvittavia aineita voi ostaa tarpeen mukaan. Yllämainituilla aineksilla pääsee kuitenkin jo pitkälle.